Kauppakeskus Karisma saavutti Excellent-tason BREEAM-ympäristösertifioinnissa

Lahden Karistossa sijaitseva kauppakeskus Karisma on saavuttanut arvostetun Excellent-tason BREEAM-ympäristöluokituksessa sekä Asset- että Management-osiossa.

BREEAM on maailmanlaajuisesti käytetyin ympäristöluokitusjärjestelmä, jossa arvioidaan rakennusten ympäristövaikutuksia yhtenäisellä menetelmällä ja pyritään parantamaan käyttäjien olosuhteita ja viihtyvyyttä. Sertifioinnissa rakennuksia arvioidaan eri aiheryhmien perusteella. Näille tekijöille määritellään pisteytys, jonka mukaan rakennukselle voidaan myöntää BREEAM-arvosana Pass, Good, Very Good, Excellent tai Outstanding (läpäisty, hyvä, erittäin hyvä, erinomainen tai loistava). Luokituksia jaetaan kahdessa eri osiossa: Asset kuvaa kiinteistön ominaisuuksia ja Management tapaa, jolla kiinteistöä hoidetaan. Sertifiointia voidaan hakea, kun rakennus on ollut käytössä vähintään kahden vuoden ajan.

Karismalle huipputason sertifikaatti kolmantena Suomessa

Auditoinnista vastanneen Green Building Partnersin Konsta Tuokko kertoo, että Excellent-tason sertifiointi sekä kiinteistölle että tekniselle ylläpidolle on hieno tunnustus ja kuvastaa hyvin Karismassa jo pitkään tehtyä työtä ympäristönäkökulmien huomioimiseksi. Kahden Excellent-tason sertifiointi on puolestaan harvinainen ja näitä on Karismaa ennen myönnetty vain kahdelle kauppakeskukselle Suomessa. - Excellent-tason saavuttaminen vaatii kohteelta kaikkien vastuullisuuden osa-alueiden huomioimista kattavasti. Karisman korkeatasoinen ylläpito, hyvä käyttäjäyhteisö ja ylläpidon valmiudet kehittää uusia malleja ja toimintaa edesauttoivat erinomaisen tuloksen saavuttamisessa, Tuokko toteaa.

Ympäristöteoista etua myös asiakkaille

Karisman kauppakeskuksen omistajan, Mercada Oy:n toimitusjohtajan Harri Holmströmin mukaan Karisman ylläpito on malliesimerkki pitkäjänteisestä työstä kauppakiinteistöjen ympäristövaikutusten vähentämisessä.

– Kauppakeskuksen suunnittelussa on ollut alusta lähtien tavoitteena ympäristöystävällisyys ja energiatehokkuus, ja toimintoja on tehostettu koko keskuksen elinkaaren ajan. Esimerkiksi valaistuksessa on siirrytty suurelta osin led-valoihin, lämmityksessä vihreään sähköön ja jätteiden hyötykäyttöaste on saatu sataan prosenttiin.

Kiinteistön sisäiset ympäristöteot näkyvät Karisman asiakkaille esimerkiksi parempana valaistuksena ja puhtaana asiointiympäristönä, mutta myös mahdollisuutena toimia itse ympäristöystävällisesti. – Asiakkaille on tarjolla Rinki Oy:n kierrätyspisteet, jossa voi lajitella kattavasti kotitalousjätteet kauppareissun yhteydessä ja vaatekeräyspisteet, jonne voi tuoda käytetyt vaatteet edelleen kierrätettäviksi. Myös useat Karisman liikkeet ovat mukana tekemässä ympäristötekoja: mm. Finlaysonille voi palauttaa käytettyjä liinavaatteita ja saada siitä ostoetuja, ja K-citymarketiin palautetuista joulukinkun rasvoista tehdään kierrätyspolttoainetta, kertoo Karisman kiinteistöpäällikkö Petri Tynkkynen.

Lisätietoja:

Mari Rönkä, kauppakeskusjohtaja, Kauppakeskus Karisma, puh. 050 3782960
Petri Tynkkynen, kiinteistöpäällikkö, Kauppakeskus Karisma, puh. 040 3502502

*

Kauppakeskus Karisman omistaa Mercada Oy ja sen kaupallisesta johtamisesta ja ylläpidosta vastaa Realprojekti Oy. Realprojekti Oy on Suomen suurin kauppakeskusjohtamisen toimija ja vastaa 19 kauppakeskuksen johtamisesta 13 paikkakunnalla Suomessa. Realprojekti on johtava kaupallisiin keskuksiin ja monimuotoisiin kehityshankkeisiin erikoistunut konsulttitoimisto, joka kuuluu Ovenia-konserniin. www.realprojekti.fi www.ovenia.fi

15.11.2017


« Takaisin